Steun ons en help Nederland vooruit

zaterdag 26 juni 2021

Verbreek stedenband met Hongaarse gemeente zo snel mogelijk

D66 Maassluis wil dat de officiële stedenband met de Hongaarse gemeente Hatvan zo snel mogelijk wordt verbroken. Aanleiding is nieuwe wetgeving waarmee de Hongaarse regering de positie van homoseksuelen onderdrukt.

In vrijheid leven is voor D66 Maassluis de absolute basis. Fractievoorzitter Jesse de Jong-Paalvast sprak zich dan ook duidelijk uit tegen de Hongaarse wet in het raadsdebat over de Kadernota op 22 juni. De Jong noemde de wet ‘verwerpelijk en achterlijk’. Volgens hem is een vriendschappelijk stedenband hierdoor onmogelijk geworden. ‘Vriendschappelijk cultuur uitwisselen, terwijl je weet dat onze vrije cultuur daar bewust met wetgeving bestreden wordt, dat gaat niet samen.’ aldus de Jong. ‘Daarom vraag ik het college de stedenband met Hatvan zo snel mogelijk af te bouwen’. In de kadernota staat een voorgenomen afbouw van de stedenband, door vanaf 2025 het budget ervoor stop te zetten.

Maassluis onderhoudt al bijna 30 jaar een vriendschappelijk band met de Hongaarse stad Hatvan. Maar ook Burgemeester Edo Haan geeft aan zich niet meer prettig te voelen bij de stedenband tussen Maassluis en Hatvan. ‘Ik ben buitengewoon kritisch over de huidige ontwikkelingen’, stelt Haan ‘Ik denk wel dat het goed is om contact met een gemeente zoals Hatvan niet te verwarren met rijksbeleid. We hebben in principe tot 2025 de tijd om een beslissing te nemen, laten we ons dan ook niet haasten en de relatie netjes afwikkelen.’ Hij stelt voor om na de Hongaarse parlementsverkiezingen van 2022 opnieuw te kijken of de stedenband sneller kan worden stopgezet.