Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 30 april 2021

Boete AP inzake wifi-tracking Enschede is aanleiding voor aanvullende vragen van D66 Maassluis

Op 29 april werd bekend dat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) de gemeente Enschede een boete van € 600.000 opgelegd heeft voor het oneigenlijke gebruik van wifitracking in de binnenstad. De gemeente Enschede besloot in 2017 om via sensoren de drukte in de binnenstad te gaan meten. De gemeente huurde daarvoor een bedrijf in dat is gespecialiseerd in het tellen van passanten.

Recentelijk stelde D66 Maassluis vragen aan het College omtrent het voornemen om een vergelijkbare vorm van bezoekersdata registratie toe te passen in Maassluis. Dit betrof ook een vorm van wifi-tracking.

Volgens de Autoriteit Persoonsgegeven zijn dit echter persoonsgegeven en die mogen alleen onder zeer strikte voorwaarden gebruikt worden. Een goed privacy gevoel voor inwoners is essentieel om je vrij te kunnen bewegen. De boete die de gemeente Enschede opgelegd heeft gekregen bevestigt dit nog eens.

D66 Maassluis ziet hierin dan ook reden om aanvullende vragen te stellen aan het College. Hierbij willen wij graag van het College weten of zij voornemens zijn om het registreren van bezoekersdata voort te zetten.

Thema

Veiligheid: digitale veiligheid voorop

De privacy en digitale veiligheid van Maassluizers moet ten alle tijden beschermd zijn. De gemeente beschikt vaak over gevoelige persoonsgegevens van inwoners. Het is goed dat die informatie wordt gebruikt voor een goede dienstverlening, maar men moet er ook op kunnen vertrouwen dat er zorgvuldig met deze gegevens wordt omgegaan en dat hun privacy gewaarborgd is. D66 wil dan ook dat de gemeente een lokale (digitale) veiligheidsstrategie opstelt. Een jaarlijkse veiligheidskeuring door professionele hackers helpt om up-to-date te blijven voor wat betreft digitale veiligheid.

Lees meer