Steun ons en help Nederland vooruit

zondag 28 maart 2021

Brandbrief aan kabinet: help ons OV door de crisis heen

Het openbaar vervoer in de regio dreigt de coronacrisis niet te overleven. Daarom worden er vanaf september maatregelen genomen in het OV in Maassluis en omgeving. De maatregelen zijn nodig om steun van het Rijk te krijgen, maar ze doen ook pijn. Daarom is door 23 gemeentes, waaronder Maassluis, een brandbrief naar het Kabinet gestuurd waarin wordt gevraagd om extra financiële steun. Dit om ervoor te zorgen dat verdere maatregelen niet nodig zijn en we ons kunnen blijven inzetten voor goed, duurzaam en betrouwbaar openbaar vervoer. D66-fractievoorzitter Jesse de Jong heeft dinsdag 23 maart deze brief aangekondigd in de gemeenteraad.

De 23 gemeenten van de metropoolregio Rotterdam-Den Haag (MRDH) zijn akkoord gegaan met een pakket aan maatregelen om geld te besparen in het openbaar vervoer. Zonder deze maatregelen leiden de vervoersbedrijven grote verliezen en bovendien zijn de maatregelen een voorwaarde voor extra geld vanuit het Rijk. Vanaf september wordt er gesneden in ritten van tram en bus in onze regio. Voor Maassluis betekent dit dat de Stop en Go-buslijn 526 verdwijnt, buslijn 126 tussen Maassluis west en Schiedam zal buiten de spits nog maar één keer per uur rijden en ook bus 33 en 34 gaan terug naar één keer per uur. Ook de eerste en laatste ritten van de metro op de Hoekse lijn vervallen.

De 23 gemeenteraden van de MRDH vinden verder ingrijpen in het openbaar vervoer onwenselijk en vragen het Kabinet snel duidelijkheid te geven over extra financiële middelen voor 2022.

De brief is hier te lezen.