Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 7 mei 2020

Geen coronaboetes voor samenwonende studenten of collega’s

D66 wil dat handhavers geen coronaboetes uitdelen aan samenwonende studenten of collega’s die onder één dak leven. In verschillende steden kregen huisgenoten die samen in hun tuin of op hun balkon zaten flinke bekeuringen. “Je beboet geen gezin dat samen op de bank zit. Beboet dan ook geen huisgenoten,” zo luidt de oproep van de D66-fractievoorzitters uit 32 Zuid-Hollandse gemeenten, waaronder Den Haag, Rotterdam, Zoetermeer, Leiden, Dordrecht, Westland, Midden-Delfland, Maassluis en de fractievoorzitter in de Provinciale Staten van Zuid-Holland.

De standaard noodverordening gaat uit van huishoudens die alleen bestaan uit ouders en (klein)kinderen. Vijf Leidse studenten kregen een boete van 400 euro per persoon, omdat ze samen op hun balkon zaten. Studenten vallen niet onder de definitie van een gezamenlijk huishouden, waardoor ze strafbaar waren in hun eigen huis. “Dit lot kan ook samenwonende broers en zussen treffen, collega’s die in één huis wonen of gescheiden partners die nog wel onder één dak leven,” aldus D66-fractievoorzitter Jesse de Jong.

Eén adres, één huishouden
De oplossing ligt volgens De Jong binnen handbereik. “De noodverordening verandert in deze coronaperiode best vaak, dus de politiek kan dit probleem snel en eenvoudig veranderen.” Als de definitie gaat luiden dat iedereen op hetzelfde adres een gezamenlijk huishouden vormt, is het probleem uit de wereld. De Jong: “Dat voorkomt onnodig boetes en een hoop frustratie, en zorgt voor duidelijkheid en regelgeving die geen leefvormen uitsluit.”

“Ze kunnen elkaar simpelweg niet ontwijken”
– Jesse de Jong

Schrijf geen boetes
De Jong wil voor het vervolg van de coronacrisis voorkomen dat dit soort boetes worden uitgedeeld in Maassluis. “Inwoners die in de huidige regels strafbaar zijn in hun eigen huis wonen vaak klein en delen soms hun keuken, badkamer of zelfs de woonkamer. Ze hebben niet de luxe om altijd 1,5 meter afstand te houden. Ze kunnen elkaar simpelweg niet ontwijken.”

De Jong hoopt dat het Maassluise college tot die tijd op een redelijke manier de regels handhaaft, zoals in de praktijk soms al gebeurt. “De mensen die dit treft, zijn vaak ook slachtoffers van deze crisis”, zegt De Jong. “Ze hebben soms geen inkomen meer, wonen in kleine kamers en hebben steeds meer te maken met eenzaamheid. Het laatste wat zij nu nodig hebben is een boete.”

33 D66-fracties
Deze oproep doen de fractievoorzitters van D66-fracties uit 32 Zuid-Hollandse gemeenten, te weten (in alfabetische volgorde): Alphen aan den Rijn, Bodegraven-Reeuwijk, Brielle, Den Haag, Dordrecht, Gorinchem, Gouda, Hellevoetsluis, Hendrik-Ido-Ambacht, Hillegom, Hoeksche Waard, Katwijk, Krimpen aan den IJssel, Lansingerland, Leiden, Leiderdorp, Leidschendam-Voorburg, Lisse, Maassluis, Midden-Delfland, Oegstgeest, Papendrecht, Pijnacker-Nootdorp , Ridderkerk, Rijswijk, Rotterdam, Schiedam, Waddinxveen, Wassenaar, Westland, Zoetermeer, Zwijndrecht en de provinciale D66-fractie.