Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 7 mei 2020

D66 maakt zich zorgen om lokale journalistiek

Schakel 7 mei 2020

Tijdens de digitale raadsvergadering van 28 april heeft fractievoorzitter Jesse de Jong zijn zorgen geuit over de lokale journalistiek. Zij mogen niet het slachtoffer worden van de coronacrisis en verdienen onze steun.

“Lokale en regionale media spelen een belangrijke rol in de lokale politiek, ook in Maassluis. Niet alleen brengen zij inwoners belangrijke informatie, maar zij zijn ook de kritische luis in de pels van onze democratie. In het hele land geven deze lokale media aan dat hun inkomsten drastisch zijn verminderd door de coronacrisis. Reclame-inkomsten zijn nagenoeg teruggelopen tot nul. Ook de lokale media in de omgeving van Maassluis hebben het financieel zwaar. De WOS bijvoorbeeld heeft al actief om hulp van de gemeente gevraagd.
De Minister erkent de problemen van de lokale media en er is ook al een beperkte bijdrage van het Rijk geleverd. Maar verder verwijst de minister naar de gemeenten voor steun van lokale media. Terwijl de gemeente Maassluis zelf ook grote financiĆ«le uitdagingen heeft op dit moment.”

Wethouder Evers reageerde dat de gemeente zowel de WOS als de schrijvende lokale pers een warm hart toedraagt. Ook wees hij op het financiƫle hulpprogramma voor deze omroep dat de gemeente Maassluis heeft opgezet samen met de gemeente Westland en Midden-Delfland.

Hij noemde verder de houding van de minister ‘kortzichtig’, omdat diezelfde minister oproept om te investeren in de lokale en regionale journalistiek.

D66 zet zich in voor landelijke steun voor regionale en lokale media. We kunnen niet zonder ze.