Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 31 maart 2020

Ongevraagde reclame verleden tijd

volle brievenbus

Nooit meer ongevraagde reclamefolders in de bus. Door een voorstel van GroenLinks en D66 is het op 1 juli 2020 verleden tijd dat je met een sticker moet aangeven dat je géén folders wilt. Samen dienden we een motie in die opriep om de standaard voor brievenbusreclame aan te passen.

Hoeveel mensen gooien het pakketje folders – in plastic verpakt! – niet direct weg? Dat wekelijkse ritueel van de deurmat, via de bank of tafel naar de oud papierbak is wat ons betreft overbodig. Binnenkort draaien we het in Maassluis gelukkig om. Géén sticker betekent géén folders. De Schakel blijf je zonder sticker wel ontvangen. De lokale krant speelt een hele belangrijke rol in de stad.

Alleen als je er zelf met een JA-JA sticker voor kiest om het pakket reclamefolders te ontvangen, vallen deze wekelijks door de brievenbus.

Maassluis durft kiezen voor deze verandering. Daardoor hebben we met elkaar minder afval. Één huishouden ontvangt gemiddeld per jaar 34 kilo aan reclamefolders. Met de invoering van de ja-ja sticker besparen we dus een hoop afval!


Wat verandert er precies?

Huidige situatie
Geen sticker = alle ongeadresseerde post
Nee – Ja = geen reclamebladen, wel huis aan huis bladen
Nee- Nee = geen ongeadresseerde post

Nieuwe situatie
Geen sticker = Nee – Ja
Nee – Ja = geen reclamebladen, wel huis aan huis bladen
Ja – Ja = alle ongeadresseerde post
Nee – Nee = geen ongeadresseerde post


Hoe gaan we dat bereiken?

De gemeente zorgt eerst voor goede communicatie, voordat de stickers worden aangepast. Zo wordt er een meldingspagina gemaakt voor klachten over verkeerd bezorgen. Daarnaast komt er informatie voor inwoners: hoe ziet de situatie er na 1 juli 2020 uit?

Ook gaat de gemeente in gesprek met de verschillende organisaties en bedrijven die met de reclamepost te maken hebben, zoals bezorgorganisaties van de reclamefolders en de bezorgers van de Schakel. Winkeliers krijgen informatie over de nieuwe regels. Zij krijgen ook tips over alternatieven (die voor minder afval zorgen, natuurlijk)