Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 2 september 2019

Wat is de invloed van de stikstofuitspraak van de Raad van State?

Wij hebben vragen gesteld over de uitspraak van de Raad van State over de stikstofaanpak in Nederland. Inwoners moeten weten of deze uitspraak invloed heeft op bouwprojecten in Maassluis.

Vandaag werd bekend dat de maximumsnelheid op een aantal snelwegen in Nederland wordt verlaagd. Dat komt door een uitspraak van de Raad van State van 29 mei. In de uitspraak staat dat het Programma Aanpak Stikstof (PAS) niet genoeg doet om de stikstofuitstoot in Nederland te beperken. Daardoor staan veel vergunningen en bouwprojecten op losse schroeven.
Wij zijn geschrokken van dit nieuws en willen weten wat de invloed van deze uitspraak is voor de bouwprojecten in Maassluis. Daarom hebben we schriftelijke vragen aan het college gesteld:

  1. Bent u op de hoogte van het bericht van de Raad van State van 29 mei?
  2. Kunt u aangeven welke gevolgen de uitspraak van de Raad van State heeft voor woningbouwprojecten in Maasluis?
  3. Kunt u aangeven welke vergunningen de laatste 2 jaar niet hadden mogen worden verleend voor woningbouw in Maassluis als u aan de uitspraak van de Raad van State had voldaan?
  4. Welke maatregelen neemt u om vertraging van de woningbouw in Maassluis te voorkomen?
  5. De commissie-Remkes onderzoekt of er een noodwet moet komen om de stagnatie in de woningbouw te voorkomen. Wat is de laatste stand van zaken omtrent het werk van de commissie-Remkes?
  6. Naast de invloed van de uitspraak van de Raad van State op de woningbouw zijn wij benieuwd welke stappen u neemt om de CO2-uitstoot in Maassluis te verminderen. Neemt u deel aan landelijke projecten die voor de gemeenten worden georganiseerd, zoals bijvoorbeeld het Programma CO2-beprijzing?